Fantazyjne desery z czekoladą kuszą nie tylko swoim wyglądem, ale również feerią smaków. Poniższe przepisy są bardzo proste w przygotowaniu i mało pracochłonne. Sprawdź najlepsze propozycje na czekoladowe słodkości!
Mus czekoladowy
Przepis na mus czekoladowy jest bardzo prosty. Wystarczy tylko użyć kilku składników, czyli:
- 6 jajek,
- 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 60 g cukru pudru,
- 60 g masła.
W pierwszej kolejności należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej do momentu aż powstanie jednolita masa. Zdejmij płynną czekoladę z ognia, dodaj posiekane masło i wymieszaj do połączenia składniku. Żółtka jajek należy dodać do ostudzonej masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Następnie wsyp cukier puder i ponownie wymieszaj. Białka jaj trzeba dokładnie ubić na sztywną pianę i dodawać partiami do masy czekoladowej. Gotowy mus najlepiej prezentuje się w wysokich szklankach lub salaterkach. Podawaj po schłodzeniu w lodówce. Sprawdź szczegółowy przepis na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/.
Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to smak dzieciństwa! Tym razem zostanie wzbogacony chałwą, bakaliami i torcikiem wedlowskim. Jakie składniki należy przygotować?
- 1 tabliczkę czekolady mlecznej E.Wedel,
- 1 tabliczkę czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 200 g masła,
- 400 g mleka w proszku,
- pół szklanki wody,
- 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 200 g chałwy waniliowej,
- 1 torcik wedlowski,
- 3 opakowania sezamków,
- bakalie,
- 1 szklankę cukru,
- garść suszonej żurawiny.
Przepis jest bardzo prosty. Należy w garnku zagotować wodę z masłem i cukrem. Do tak powstałej masy dodaj kakao, mleko w proszku, rozpuszczone czekolady i dokładnie wymieszaj. Na koniec wystarczy tylko posiekać bakalie, żurawinę, chałwę, torcik wedlowski i sezamki. Wymieszaj wszystkie składniki. Blok czekoladowy należy schłodzić w lodówce (ok. 2 godz. 30 min).
Power balls z czekoladą
Power balls to zdecydowanie efektowny deser, a dodatkowo jest prosty w przygotowaniu. Będą potrzebne następujące składniki:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej E.Wedel,
- 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 2 łyżki zielonej herbaty,
- garść jagód goji,
- 300 g daktyli,
- garść orzechów nerkowca,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- garść żurawiny suszonej,
- 1 szklanka mąki kokosowej,
- 2 łyżki miodu.
Jedną połowę daktyli należy rozdrobnić i zalać wrzątkiem, a drugą posiekać i zmielić. Po 15 minutach odsącz daktyle i zmiksuj blenderem. Wszystkie składniki połącz wraz z posiekanymi orzechami, żurawiną, jagodami goji, kakao, zieloną herbatą i mieszamy. Do uzyskania bardziej słodkiego smaku dodaj miód, wymieszaj i podziel na dwie porcje. Do pierwszej części dodaj rozpuszczoną białą czekoladę, a do drugiej czekoladę gorzką. Aby konsystencja była bardziej zwarta, trzeba dodać mąkę kokosową i wyrabiać. Z tak przygotowanej masy uformuj niewielkie kulki, a dla lepszego efektu obtocz w kakao, zielonej herbacie lub mące kokosowej.
Desery bez pieczenia są proste w przygotowaniu, a dodatkowo nie istnieje ryzyko, że wypiek się nie uda. Zainspiruj się i spraw sobie i gościom miłą niespodziankę!