Niewielkie i kameralne bistro lub restauracja wymagają profesjonalnego sprzętu – jak każdy lokal tego typu. Moda na mniejsze knajpki z duszą trwa już od kilku lat. Podstawowym elementem wyposażenia są piece konwekcyjne, ale też inne akcesoria kuchenne. Poniżej praktyczne informacje.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej
Profesjonalny piec konwekcyjny jest jednym z najważniejszych sprzętów zaplecza każdego lokalu gastronomicznego i powstał z myślą o profesjonalistach. Może on zastąpić też wiele innych urządzeń – dzięki niemu można przygotować rozmaite dania wieloma metodami (pieczenie, duszenie, blanszowanie itd.).
Przede wszystkim służy do obróbki termicznej produktów – polega ona na wykorzystaniu ciepłego powietrza. Powstająca para wodna sprawia, że można idealnie upiec daną potrawę. Jest to zarazem urządzenie energooszczędne, co wiąże się z korzyściami finansowymi.
Możliwości pieca konwekcyjnego
Zaplecze gastronomiczne musi obejmować wiele urządzeń – m.in. piec, szafy chłodnicze, meble, ale też drobne akcesoria kuchenne. Piec jako urządzenie wielofunkcyjne może pełnić wiele funkcji i zastąpić kilka urządzeń, dzięki czemu zyskasz przestrzeń, a także pozwala wypracować pewne oszczędności.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej w piec konwekcyjno-parowy to z wielu względów dobra decyzja. Nowoczesne modele oferują wiele dodatkowych rozwiązań, które uławiają kucharzom pracę. Urządzenie zapewnia wiele możliwości, pozwala przede wszystkim na pieczenie konwekcyjne, ale nie tylko. Możliwe jest też:
– blanszowanie,
– gotowanie w niskich temperaturach,
– gotowanie na parze,
– pieczenie z sondą,
– rozmrażanie,
– pasteryzowanie,
– a nawet suszenie warzyw i owoców.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej – inne akcesoria kuchenne
Każdy lokal gastronomiczny powinien być wyposażony także w inne sprzęty, m.in. szafy chłodnicze, komory mroźnicze, opiekacze, samowary, bemary, witryny, krajalnice, pakowarki, podgrzewacze, blaty robocze i inne meble ze stali nierdzewnej, ale i drobne akcesoria – jak szatkownice, naleśnikarki, roboty planetarne, deski do krojenia, zestawy noży, akcesoria barowe itd.
Wyposażenie kuchni gastronomicznej do lokalu warto kompletować w jednym miejscu, na przykład w sprawdzonej hurtowni gastronomicznej oferującej szeroki wybór produktów oraz fachowe doradztwo oparte na doświadczeniu. Dokładne zapotrzebowanie zależy w dużym stopniu od charakteru, wielkości i menu lokalu.