Piec konwekcyjny do małej restauracji

Niewielkie i kameralne bistro lub restauracja wymagają profesjonalnego sprzętu – jak każdy lokal tego typu. Moda na mniejsze knajpki z duszą trwa już od kilku lat. Podstawowym elementem wyposażenia są piece konwekcyjne, ale też inne akcesoria kuchenne. Poniżej praktyczne informacje.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej

Profesjonalny piec konwekcyjny jest jednym z najważniejszych sprzętów zaplecza każdego lokalu gastronomicznego i powstał z myślą o profesjonalistach. Może on zastąpić też wiele innych urządzeń – dzięki niemu można przygotować rozmaite dania wieloma metodami (pieczenie, duszenie, blanszowanie itd.).

Przede wszystkim służy do obróbki termicznej produktów – polega ona na wykorzystaniu ciepłego powietrza. Powstająca para wodna sprawia, że można idealnie upiec daną potrawę. Jest to zarazem urządzenie energooszczędne, co wiąże się z korzyściami finansowymi.

Możliwości pieca konwekcyjnego

Zaplecze gastronomiczne musi obejmować wiele urządzeń – m.in. piec, szafy chłodnicze, meble, ale też drobne akcesoria kuchenne. Piec jako urządzenie wielofunkcyjne może pełnić wiele funkcji i zastąpić kilka urządzeń, dzięki czemu zyskasz przestrzeń, a także pozwala wypracować pewne oszczędności.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej w piec konwekcyjno-parowy to z wielu względów dobra decyzja. Nowoczesne modele oferują wiele dodatkowych rozwiązań, które uławiają kucharzom pracę. Urządzenie zapewnia wiele możliwości, pozwala przede wszystkim na pieczenie konwekcyjne, ale nie tylko. Możliwe jest też:

– blanszowanie,

– gotowanie w niskich temperaturach,

– gotowanie na parze,

– pieczenie z sondą,

– rozmrażanie,

– pasteryzowanie,

– a nawet suszenie warzyw i owoców.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – inne akcesoria kuchenne

Każdy lokal gastronomiczny powinien być wyposażony także w inne sprzęty, m.in. szafy chłodnicze, komory mroźnicze, opiekacze, samowary, bemary, witryny, krajalnice, pakowarki, podgrzewacze, blaty robocze i inne meble ze stali nierdzewnej, ale i drobne akcesoria – jak szatkownice, naleśnikarki, roboty planetarne, deski do krojenia, zestawy noży, akcesoria barowe itd.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej do lokalu warto kompletować w jednym miejscu, na przykład w sprawdzonej hurtowni gastronomicznej oferującej szeroki wybór produktów oraz fachowe doradztwo oparte na doświadczeniu. Dokładne zapotrzebowanie zależy w dużym stopniu od charakteru, wielkości i menu lokalu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj