Otwierasz swoją restaurację? Podstawowe wyposażenie

Własna restauracja wymaga czasu, pieniędzy oraz ciężkiej pracy i poświęceń. Najpierw jednak warto przygotować biznesplan oraz listę wyposażenia, aby policzyć wydatki. Ich konkretny spis zależy od rodzaju lokalu, ale zwykle niezbędne są m.in. stoły gastronomiczne, urządzenia do chłodzenia i mrożenia, piec. Poniżej kilka produktów, nad których zakupem warto się zastanowić.

Niezbędne wyposażenie lokalu gastronomicznego

Wybrane elementy wyposażenia muszą znaleźć się w każdej restauracji, barze czy stołówce, ale muszą się one wpisywać w potrzeby danego lokalu. Są to zwykle takie urządzenia, jak kuchnia gastronomiczna, stoły ze stali nierdzewnej i inne meble, urządzenia chłodnicze. Ich skompletowanie wymaga dużych nakładów finansowych, dokładnego przemyślenia, a często także współpracy z hurtownią sprzętu gastronomicznego.

Kuchnia gastronomiczna

Jednym ze sprzętów, bez którego trudno byłoby wyobrazić sobie pracę w profesjonalnej kuchni, jest kuchnia gastronomiczna wolnostojąca. Na rynku jest szeroki wybór modeli – np. elektryczne, gazowe, indukcyjne, ceramiczne, z piekarnikiem konwekcyjnym itd. Mogą one mieć różne funkcjonalności, parametry, wielkość (liczbę palników), a także dodatkowe akcesoria.

Stoły gastronomiczne

Kolejnym ważnym elementem wyposażenia są stoły ze stali nierdzewnej – solidnie wykonane, wytrzymałe, odporne na uszkodzenia mechaniczne i temperaturę, a także są łatwe w codziennej pielęgnacji. Odpowiednio przygotowane miejsce do pracy pozwala całemu zespołowi wygodnie i sprawnie pracować, co znacznie poprawia ergonomię.

Dobry stół gastronomiczny jest jednym z elementarnych sprzętów, gdyż to na nim można przygotowywać proste dania (jak sałatki i przekąski), wykonywać obróbkę produktów przeznaczonych do pieczenia, smażenia czy grillowania, dzielić mięso itd. Wybrane stoły gastronomiczne mają też praktyczne szuflady i półki.

Urządzenia chłodnicze

Komory mroźnicze i chłodnicze, szafy, stoły, regały itd. – urządzenia służące przechowywania produktów w niskiej temperaturze są niezbędne w lokalu gastronomicznym. Taki asortyment pozwala na kompleksowe wyposażenie baru, restauracji czy stołówki, gdyż obejmuje też praktyczne elementy dodatkowe – jak chłodziarki na napoje, wino, konserwator do lodów, maszyny do lodów, kostkarki do lodów, kruszarki do lodu i inne. Nie są one jednak tak niezbędne jak stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej, ale na pewno przydadzą się w wielu lokalach serwujących m.in. drinki i desery.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj