Chiński pieprz syczuański – wartości odżywcze, zastosowanie i pomysły na potrawy
Pieprz syczuański jest najważniejszą przyprawą kuchni chińskiej. Wbrew swojej nazwie, ma niewiele wspólnego z tradycyjnym i znanym nam pieprzem. Ta chińska przyprawa jest niezwykle...
Szybkie przekąski na imprezę – sprawdź te inspiracje!
Nieocenione przekąski stanowią rodzaj szybkich dań podawanego miedzy głównymi posiłkami. Na sklepowych półkach bez trudu znajdziemy chipsy, paluszki, ciasteczka i batony – nie...
Mięso w diecie – fakty i mity
Mięso jest jednym z najpopularniejszych pokarmów. Przez lata, wokół mięsa pojawiło się wiele mitów, które mogą wpływać na decyzje dotyczące spożywanych posiłków. Prawdą jest,...
Piec konwekcyjny do małej restauracji
Niewielkie i kameralne bistro lub restauracja wymagają profesjonalnego sprzętu – jak każdy lokal tego typu. Moda na mniejsze knajpki z duszą trwa już od...
Czego nie jeść w ciąży?
Aby urodzić zdrowe dziecko na pewno należy powstrzymać się przed paleniem papierosów czy piciem alkoholu w ciąży. Ponadto, powinno się jeść jak najmniej słodyczy,...
Wilczy apetyt w ciąży, czy to mit?
Na samym początku trwania ciąży kobiety raczej nie skarżą się na zwiększony apetyt. Wynika to z faktu, iż jednymi z objawów ciąży są mdłości...
Kwas foliowy, dlaczego jest taki ważny?
Powszechnie wiadomo, iż lekarze zalecają każdej ciężarnej kobiecie zażywanie kwasu foliowego. Dlaczego jednak jest on tak istotny w suplementacji?
Kwas foliowy - co to jest?
Należy...