Kawa ziarnista, czyli jak wybrać odpowiedni rodzaj kawy

Kawa ziarnista jest przede wszystkim mieszanką wielu smaków, co sprawia, że filiżanka kawowego specjału staje się przyjemnością. Dzięki dobrze dobranym ziarnom możemy delektować się pyszną oraz aromatyczną kawą w domowym zaciszu. Jak wybrać odpowiedni rodzaj kawy? Wszystkich niezbędnych informacji dowiesz się, czytając nasz poniższy artykuł. Przedstawimy również ranking najlepszych kaw ziarnistych.

Różnice między arabiką i robustą – popularne gatunki kawy

Tak naprawdę gatunków kawy jest spora ilość, jednak do najpopularniejszych z nich należy oczywiście arabika oraz robusta. Ziarna te są do siebie bardzo podobne, ale warto pamiętać, że jednak dużo je od siebie dzieli. Arabikę uprawia się w południowo-zachodnich regionach Etiopii, części Sudanu, Ameryki Łacińskiej, Indii oraz Indonezji. Nazywa się ją potocznie „górską kawą” ze względu na to, że jej uprawa odbywa się praktycznie na wysoko położnych terenach. Drzewa arabiki są również znacznie niższe niż Robusty, sięgają zazwyczaj 3-5 metrów. Arabika uznawana jest za najlepszy gatunek kawy, ma bardzo łagodny smak oraz często wyczuwa się słodkie nuty wzbogacone posmakiem czekoladowym lub korzennym. Robusta z kolei uprawiana jest na niższych terenach głównie w zachodniej oraz środkowej Afryce, Brazylii oraz w południowo-wschodniej Azji. Ten gatunek jest dużo łatwiejszy w swojej uprawie ze względu na to, że lepiej radzi sobie w ekstremalnych warunkach klimatycznych oraz odporny jest na różne choroby. Robusta ma dużo bardziej ostry oraz wyrazisty aromat, a dodatkowo posiada bogatą oraz gęstą cremę unoszącą się na kawie.

Co wpływa na smak kawy?

Na smak kawy wpływa tak naprawdę wiele czynników – od pochodzenia oraz obróbki ziaren do nawet rodzaju ekspresu czy jakości wykorzystywanej kawy. Jednak na smak danego kawowego napoju wpływa przede wszystkim kraj pochodzenia ziaren oraz metoda ich obróbki.

Smak kawy – kraj pochodzenia ziaren

Kawa w zależności od różnych czynników cechuje się zdecydowanie innym smakiem. Jednak do najważniejszych z nich możemy zdecydowanie zaliczyć gatunek oraz kraj pochodzenia. Różnice między krajami mogą wydawać się subtelne oraz delikatne, ale dla prawdziwego smakosza kawy z pewnością wyczuwalne. Każdy z konkretnych miejsc oraz regionów posiada swoje unikalne połączenie warunków klimatycznych, jakość gleby oraz wysokość upraw, co znacząco wpływa na smak oraz aromat.

Smak kawy – metody obróbki ziaren

Prawidłowa obróbka ziaren ma wpływ na późniejszy smak oraz aromat kawy. Wyróżniamy trzy najpopularniejsze metody obróbki ziaren kawy:

  • Obróbka sucha – to najprostsza i zarazem najstarsza metoda, do której nie wykorzystuje się wody. Jednak należy do niej poświecić dużą ilość czasu. Zebrane owoce kakaowce rozkłada się na pełnym słońcu do momentu, gdzie miąższ staje się kruchy i rozpoczyna odpadać od ziaren. Później dalej suszy się ziarna aż do osiągnięcia odpowiedniej wilgotności. Kawa uzyskana metodą suchą jest intensywna, słodka oraz ma mocno owocowy smak.
  • Obróbka mokra – zdecydowanie bardziej wymagająca metoda niż sucha, to proces wieloetapowy, który rozpoczyna się od dostarczenia wisienek kawy do maszyny. Następnie zdziera miąższ z ziaren, które znajdują się wewnątrz. Później następuje proces fermentacji, co umożliwia usunięcie resztek miąższu. W taki sposób wydobywa się jak najwięcej aromatu z ziaren. Kawa z obróbki mokrej ma delikatny smak oraz intensywną kwasowość.
  • Obróbka typu honey (pulpet-natural) – obróbka honey jest połączeniem dwóch poprzednich. Na początku wisienka kawy trafia do maszyny, gdzie zdziera się miąższ z ziaren. Potem wystawia się ziarna z resztkami miąższu na pełne słońce do momentu, gdzie uzyskają odpowiednią wilgotność. Ziarna wyglądają, jakby były oblane miodem, dlatego taka nazwa występuje przy tej metodzie. Kawa z obróbki honey ma bardzo owocowy smak oraz słodką kwasowość.

Czy sposób zbierania ziaren owoców kawy wpływa na jej jakość?

Kawę zbiera się na trzy różne sposoby – ręcznie, strząsanie maszynami oraz mechanicznie. Pierwszy sposób, czyli ręczny umożliwia wybór najbardziej dojrzałych ziaren. Proces ten jest jednak czasochłonny oraz wymaga dużej precyzji, aby wybrać tylko dobre ziarna. Sposób strząsania maszynami odbywa się poprzez „grzebienie” lub maszyny. To zbiory nieco gorszej jakości, ponieważ w ich trakcie dochodzi do uszkodzenia owoców. Mechaniczne zbiory to sposób zbierania ziaren za pomocą maszyn, gdzie następnie poddaje się je obróbce. Oddziela się ziarna kawy od ich miąższu.

Aby móc wybrać odpowiedni dla siebie rodzaj ziaren, zapoznaj się z kawy ziarniste – ranking, aby móc wybrać dla siebie odpowiednią mieszankę oraz producenta. Z pewnością uda Ci się znaleźć dla siebie kawę o wyjątkowym smaku oraz aromacie. Po przeczytaniu naszego artykułu będziesz już wiedział, jaka kawa ziarnista jest wysokiej jakości oraz jaki jej gatunek wybrać.

źródło zdjęcia: freepik.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj