Ciasta z kremem idealnie nadają się na specjalne uroczystości, ale nie tylko. Świetnie pasują także jako deser do popołudniowej kawy czy herbaty. Stanowią też weekendową frajdę dla dzieci, które uwielbiają słodycze. Co istotne, nie wszystkie ciasta przekładane wymagają dużo pracy i czasu. Poznaj wyjątkowe przepisy na ciasta przekładane!
Ciasta z kremem przybierają niezliczone formy. Dzięki temu nietrudno jest znaleźć wśród nich ciasto idealne dla siebie i swoich najbliższych. Wśród mnóstwa przepisów znajdziemy pomysły m.in. na tradycyjne polskie ciasta z biszkoptem, bezą lub ciastem kruchym w roli głównej, a także na wymyślne kilkuwarstwowe wypieki lub… błyskawiczne ciasta bez pieczenia!
Oprócz kremów, które możemy przygotowywać np. na bazie mleka, żółtek i masła, warto spróbować także tych na bazie serka mascarpone, śmietanki czy twarogu.
Również w kwestii dodatków ciasta z kremem dają duże pole do popisu. Świetnie pasują do nich owoce, bakalie, konfitury, a także chałwa. Biszkoptowe blaty są z kolei idealne do nasączania ich alkoholem, kawą lub mocną herbatą.
Przekładańce dla miłośników kokosowych smaków
Wśród przepysznych, aromatycznych kokosowych ciast z kremem jest wyjątkowo lekkie, kremowe i wilgotne ciasto kokosowe z masą budyniową i chrupkimi, prażonymi migdałami. Jest ono nie tylko pyszne, ale i szybkie w przygotowywaniu. Biszkopt robi się z jajek, mąki, cukru, proszku do pieczenia i szczypty soli.
Do biszkoptu potrzebujemy jedynie kremu budyniowego (który przygotujemy z budyniu w proszku, cukru, mleka i masła), a także kremu śmietankowego (który przygotujemy ze śmietanki 30%, serka mascarpone, cukru pudru i wiórków kokosowych). Do tego potrzeba już tylko ponczu, którym nasączymy biszkopt i płatków migdałowych do posypania!
Innym przepysznym i pięknie prezentującym się ciastem z kokosem w roli głównej jest kostka ananasowo-kokosowa. To niezwykle delikatne ciasto wykończone jest przepyszną bezą o smaku kokosowym. Na kokosową bezę składają się tak podstawowe składniki jak białka, cukier, mąka ziemniaczana i wiórki kokosowe. Z kolei biszkopt przygotowujemy z jajek, cukru, cukru wanilinowego, mąki pszennej, ziemniaczanej i szczypty soli. Do kremu ananasowego niezbędne są z kolei puszka ananasa, śmietanka 30%, żółtka, budyń o smaku śmietankowym, cukier i masło.
Wegańskie słodkości coraz popularniejsze!
Ciasta z kremem mogą być także w wersji wegańskiej! Przepysznym deserem (nie tylko dla wegan) jest wegański biszkopt z kremem i musem truskawkowym. Okazuje się, że ani krem, ani biszkopt nie muszą zawierać jajek, masła ani śmietany! Ciasto składa się z trzech warstw. Pierwsza to wegański biszkopt, druga – jasny krem kokosowy przygotowany ze śmietanki kokosowej z mleka o zaw. 91% ekstraktu miąższu z kokosa, a także cukru pudru i pasty z wanilii. Wierzchnią warstwę stanowi aromatyczny mus truskawkowy!