Ryby na bożonarodzeniowym stole

W wielu domach pełną parą ruszyły już przygotowania do nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Po przystrojeniu domu zaczynamy się zastanawiać nad potrawami, jakie zaserwujemy naszym najbliższym. Chcemy, aby dania były nie tylko ładnie wyglądały, ale też smaczne i jak najbardziej różnorodne.

W świątecznym menu główną rolę grają przede wszystkim ryby i dania postne. O ile przez cały rok zdecydowanie zbyt rzadko sięgamy właśnie po te produkty, w czasie Bożego Narodzenia nie sposób ich nie spróbować.

Ryby na przystawkę

Ryby są świetnym i bardzo uniwersalnym produktem, z którego przygotujemy całą masę smakowitych przekąsek na zimno. Aby jeszcze bardziej urozmaicić menu, możemy podać kilka rodzajów ryb, przyrządzonych na zupełnie różne sposoby. Dzięki temu nawet osoby, które niezbyt chętnie po nie sięgają, będą mogły spróbować nowych smaków. Warto, aby na świątecznym stole nie zabrakło między innymi:

  • śledzi w zalewie octowej, w oleju, sosie pomidorowym lub w śmietanie,
  • ryby w galarecie – tu najlepiej sprawdzi się dorsz, szczupak lub sandacz,
  • tatara ze śledzia lub z łososia,
  • pasty do pieczywa z dodatkiem wędzonej ryby.

Takie małe przystawki będą się nie tylko pięknie prezentować na uroczystej kolacji, ale też będą kusić gości feerią kolorów i smaków.

Świąteczne dania z ryb

Po przekąskach, przychodzi czas na dania główne. Również w tej roli świetnie sprawdzą się ryby – tym razem już w wersji na ciepło. Wcale nie musimy się ograniczać do ryby po grecku czy gotowych dzwonków z karpia, które przygotujemy w kilkanaście minut. Jeśli tylko lubimy eksperymentować i testować nowe przepisy, możemy zdecydować się na przykład na:

  • pieczonego lub smażonego pstrąga w panierce z płatków migdałowych,
  • zapiekankę z dorsza lub mintaja ze szpinakiem i kruszonką z pieczywa,
  • pulpeciki rybne w sosie,
  • zupę z dodatkiem łososia, dorsza, szczupaka lub innej ulubionej ryby,
  • paszteciki z rybnym farszem.

Takie odświętne dania nie goszczą nam naszym stole zbyt często, dlatego warto wykorzystać każdą okazję, aby poznać nowe smaki. Pamiętajmy też, że ryby są bardzo zdrowe – dostarczają nam cennych kwasów tłuszczowych, białka oraz witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie, dlatego warto zrobić na nie miejsce także i w codziennym, mniej uroczystym menu.

Ryby na bożonarodzeniowym stole
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here