Polędwiczki z indyka na słodko, na ostro i na sposób włoski

Mięso indyka jest wyjątkowo delikatne i łagodne dla podniebienia, a jego najsmaczniejszą częścią są polędwiczki. Fantastycznie komponują się zarówno ze smakami wytrawnymi, jak i słodkimi, wobec czego podczas ich przygotowania można skorzystać ze wszystkiego, co znajduje się w lodówce. Poniżej przedstawione zostaną trzy przepisy, które zaskakują połączeniem najdelikatniejszego drobiowego mięsa z intensywnymi, głębokimi aromatami słodkości, łagodności i pikanterii.

Łagodne polędwiczki z indyka przygotowane na sposób włoski

Aromatyczne włoskie dania kojarzą się przede wszystkim z bogactwem przypraw – tymianek, bazylia, oregano i estragon odgrywają we włoskiej kuchni dużą rolę. Dodawszy do tego oliwę z oliwek, miękki ser mozzarella oraz marynowane w oleju pomidorki można otrzymać pyszną potrawę, którą ze smakiem zjedzą starsi i młodsi. Przepis jest łatwy i poradzi sobie z nim zarówno profesjonalista, jak i kuchenny amator.

Przepis na 4 porcje – propozycja na obiad dla czteroosobowej rodziny.

Składniki:

  • 500 – 600 g polędwiczek z indyka
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 150 – 200 g pomidorków marynowanych w oleju (marynata może zawierać zioła – nada to potrawie dodatkowego aromatu)
  • oliwa z oliwek lub olej
  • zioła suszone (bazylia, tymianek, oregano)
  • sól i pieprz do smaku
  • ewentualnie – boczek wędzony w plastrach (1 opakowanie lub 8 plastrów)

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki należy umyć, osuszyć i usunąć z nich błonki. Następnie każdą należy lekko naciąć z wierzchu – równolegle do siebie trzeba zrobić kilka nacięć w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa, a zrobić w nim niewielkie wgłębienia.
  2. Pomidorki i ser należy pociąć w paseczki, które zmieszczą się w zrobionych zagłębieniach. Na przemian w zagłębieniach w mięsie należy układać kawałki mozzarelli i pomidorków.
  3. Nafaszerowanie polędwiczki należy pokropić oliwą lub olejem i natrzeć ziołami. Następnie oprószyć solą i pieprzem według własnych upodobań.
  4. Ewentualnie każdą polędwiczkę można owinąć plastrem wędzonego boczku. Takie nafaszerowane polędwiczki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać lekko (na wysokość 1-2 milimetrów) olejem z pomidorków. Tak przygotowane polędwiczki należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza (ustawienia piekarnika: góra – dół) i piec minimum 30 minut. W zależności od piekarnika, po 30 minutach należy sprawdzić miękkość polędwiczek i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia do maksymalnie 45 minut.
  5. Podawać z ryżem, najlepiej dzikim. Dobrym dodatkiem będzie również sos koperkowy lub tzatziki.

Pikantne polędwiczki z indyka na piwie i pieczonych warzywach

Zamarynowanie mięsa w alkoholu nadaje mu wyjątkowej kruchości. Do drobiu bardzo dobrze pasuje piwo, dlatego właśnie w nim można zamarynować polędwiczki z indyka. Dodatek sosu sojowego i papryczek chilli nadaje polędwiczkom głębokiego, charakterystycznego smaku. Przepis jest łatwy.

Przepis na 4 porcje – obiad lub kolacja dla czterech osób

Składniki:

  • 600 g polędwiczek z indyka
  • 5 – 6 dużych ziemniaków
  • 5 – 6 dużych marchwi
  • 1 – 2 cebule
  • 1 – 2 papryczki chilli
  • piwo jasne pełne
  • olej
  • przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra)
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki należy umyć, osuszyć i usunąć z nich błonki. Następnie należy je skropić olejem oraz sosem sojowym i natrzeć przyprawami (ostrej papryki należy używać zgodnie z upodobaniami). Przyprawione polędwiczki należy włożyć do miseczki i zalać piwem. Zostawić na 1 – 2 godziny.
  2. W międzyczasie obrać i pokroić w plastry ziemniaki i marchew. Cebule pokroić w krążki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, pokropić olejem i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym.
  3. Pomiędzy warzywami należy upchnąć przekrojone na pół papryczki chilli. Dla większej ostrości potrawy można zostawić w nich pestki.
  4. Na warzywa należy położyć płasko marynowane polędwiczki.
  5. Marynatą należy podlać warzywa i dolać do naczynia żaroodpornego piwa, aby zakrywało warzywa na 2/3 ich wysokości.
  6. Naczynie żaroodporne należy następnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na przynajmniej 1 godzinę – czas pieczenia można skrócić, jeżeli wcześniej ugotuje się ziemniaki. Raczej nie powinno się wydłużać czasu pieczenia.
  7. Należy podawać kawałki upieczonego mięsa z pieczonymi warzywami i sosem piwnym.

Słodkie polędwiczki z jabłkami

Jabłka doskonale komponują się z różnymi rodzajami mięs. Są jednocześnie słodkie i kwaśne, co nie pozwala słodyczy stłumić aromatu dobrze przyrządzonego mięsa. Poniższy przepis jest bardzo łatwy i szybki, wobec czego świetnie się sprawdzi w momencie, kiedy głodna osoba przygotowuje obiad.

Przepis na 4 porcje – szybki i smaczny obiad.

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z indyka
  • 2 duże jabłka (raczej warto wybrać odmianę kwaśną)
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła suszone)
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki należy umyć, osuszyć i usunąć z nich błonki. Następnie należy je lekko ponacinać, aby nie przeciąć mięsa.
  2. W kolejnym kroku polędwiczki należy pokropić olejem i natrzeć przyprawami, wedle uznania. Zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej.
  3. W międzyczasie należy pokroić jabłka w plasterki, nie obierając ich wcześniej – najwięcej jabłkowych aromatów znajduje się w skórce i bezpośrednio pod nią.
  4. Plasterki jabłek należy włożyć w nacięcia w polędwiczkach, a to, co zostanie, ułożyć razem z polędwiczkami w naczyniu żaroodpornym. Potrawę można lekko podlać wodą, aby polędwiczki nie wyschły podczas pieczenia.
  5. Naczynie żaroodporne należy wstawić do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 35 minut. Po tym czasie trzeba sprawdzić ich miękkość i ewentualnie przedłużyć czas pieczenia maksymalnie o dziesięć minut. Po tym czasie należy zakończyć pieczenie.
  6. Można podawać z puree ziemniaczanym lub brązowym ryżem. Poza jabłkami można w naczyniu żaroodpornym ułożyć również gruszki i śliwki, które fantastycznie sprawdzą się jako dodatek do tego dania.
Polędwiczki z indyka na słodko, na ostro i na sposób włoski
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here