Mięso indyka jest wyjątkowo delikatne i łagodne dla podniebienia, a jego najsmaczniejszą częścią są polędwiczki. Fantastycznie komponują się zarówno ze smakami wytrawnymi, jak i słodkimi, wobec czego podczas ich przygotowania można skorzystać ze wszystkiego, co znajduje się w lodówce. Poniżej przedstawione zostaną trzy przepisy, które zaskakują połączeniem najdelikatniejszego drobiowego mięsa z intensywnymi, głębokimi aromatami słodkości, łagodności i pikanterii.
Łagodne polędwiczki z indyka przygotowane na sposób włoski
Aromatyczne włoskie dania kojarzą się przede wszystkim z bogactwem przypraw – tymianek, bazylia, oregano i estragon odgrywają we włoskiej kuchni dużą rolę. Dodawszy do tego oliwę z oliwek, miękki ser mozzarella oraz marynowane w oleju pomidorki można otrzymać pyszną potrawę, którą ze smakiem zjedzą starsi i młodsi. Przepis jest łatwy i poradzi sobie z nim zarówno profesjonalista, jak i kuchenny amator.
Przepis na 4 porcje – propozycja na obiad dla czteroosobowej rodziny.
Składniki:
- 500 – 600 g polędwiczek z indyka
- 1 kulka sera mozzarella
- 150 – 200 g pomidorków marynowanych w oleju (marynata może zawierać zioła – nada to potrawie dodatkowego aromatu)
- oliwa z oliwek lub olej
- zioła suszone (bazylia, tymianek, oregano)
- sól i pieprz do smaku
- ewentualnie – boczek wędzony w plastrach (1 opakowanie lub 8 plastrów)
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki należy umyć, osuszyć i usunąć z nich błonki. Następnie każdą należy lekko naciąć z wierzchu – równolegle do siebie trzeba zrobić kilka nacięć w taki sposób, aby nie przeciąć mięsa, a zrobić w nim niewielkie wgłębienia.
- Pomidorki i ser należy pociąć w paseczki, które zmieszczą się w zrobionych zagłębieniach. Na przemian w zagłębieniach w mięsie należy układać kawałki mozzarelli i pomidorków.
- Nafaszerowanie polędwiczki należy pokropić oliwą lub olejem i natrzeć ziołami. Następnie oprószyć solą i pieprzem według własnych upodobań.
- Ewentualnie każdą polędwiczkę można owinąć plastrem wędzonego boczku. Takie nafaszerowane polędwiczki należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać lekko (na wysokość 1-2 milimetrów) olejem z pomidorków. Tak przygotowane polędwiczki należy włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza (ustawienia piekarnika: góra – dół) i piec minimum 30 minut. W zależności od piekarnika, po 30 minutach należy sprawdzić miękkość polędwiczek i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia do maksymalnie 45 minut.
- Podawać z ryżem, najlepiej dzikim. Dobrym dodatkiem będzie również sos koperkowy lub tzatziki.
Pikantne polędwiczki z indyka na piwie i pieczonych warzywach
Zamarynowanie mięsa w alkoholu nadaje mu wyjątkowej kruchości. Do drobiu bardzo dobrze pasuje piwo, dlatego właśnie w nim można zamarynować polędwiczki z indyka. Dodatek sosu sojowego i papryczek chilli nadaje polędwiczkom głębokiego, charakterystycznego smaku. Przepis jest łatwy.
Przepis na 4 porcje – obiad lub kolacja dla czterech osób
Składniki:
- 600 g polędwiczek z indyka
- 5 – 6 dużych ziemniaków
- 5 – 6 dużych marchwi
- 1 – 2 cebule
- 1 – 2 papryczki chilli
- piwo jasne pełne
- olej
- przyprawy (pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra)
- sos sojowy
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki należy umyć, osuszyć i usunąć z nich błonki. Następnie należy je skropić olejem oraz sosem sojowym i natrzeć przyprawami (ostrej papryki należy używać zgodnie z upodobaniami). Przyprawione polędwiczki należy włożyć do miseczki i zalać piwem. Zostawić na 1 – 2 godziny.
- W międzyczasie obrać i pokroić w plastry ziemniaki i marchew. Cebule pokroić w krążki. Wrzucić do naczynia żaroodpornego, pokropić olejem i przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i sosem sojowym.
- Pomiędzy warzywami należy upchnąć przekrojone na pół papryczki chilli. Dla większej ostrości potrawy można zostawić w nich pestki.
- Na warzywa należy położyć płasko marynowane polędwiczki.
- Marynatą należy podlać warzywa i dolać do naczynia żaroodpornego piwa, aby zakrywało warzywa na 2/3 ich wysokości.
- Naczynie żaroodporne należy następnie wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na przynajmniej 1 godzinę – czas pieczenia można skrócić, jeżeli wcześniej ugotuje się ziemniaki. Raczej nie powinno się wydłużać czasu pieczenia.
- Należy podawać kawałki upieczonego mięsa z pieczonymi warzywami i sosem piwnym.
Słodkie polędwiczki z jabłkami
Jabłka doskonale komponują się z różnymi rodzajami mięs. Są jednocześnie słodkie i kwaśne, co nie pozwala słodyczy stłumić aromatu dobrze przyrządzonego mięsa. Poniższy przepis jest bardzo łatwy i szybki, wobec czego świetnie się sprawdzi w momencie, kiedy głodna osoba przygotowuje obiad.
Przepis na 4 porcje – szybki i smaczny obiad.
Składniki:
- 500 g polędwiczek z indyka
- 2 duże jabłka (raczej warto wybrać odmianę kwaśną)
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła suszone)
- olej
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki należy umyć, osuszyć i usunąć z nich błonki. Następnie należy je lekko ponacinać, aby nie przeciąć mięsa.
- W kolejnym kroku polędwiczki należy pokropić olejem i natrzeć przyprawami, wedle uznania. Zostawić na chwilę w temperaturze pokojowej.
- W międzyczasie należy pokroić jabłka w plasterki, nie obierając ich wcześniej – najwięcej jabłkowych aromatów znajduje się w skórce i bezpośrednio pod nią.
- Plasterki jabłek należy włożyć w nacięcia w polędwiczkach, a to, co zostanie, ułożyć razem z polędwiczkami w naczyniu żaroodpornym. Potrawę można lekko podlać wodą, aby polędwiczki nie wyschły podczas pieczenia.
- Naczynie żaroodporne należy wstawić do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika na 35 minut. Po tym czasie trzeba sprawdzić ich miękkość i ewentualnie przedłużyć czas pieczenia maksymalnie o dziesięć minut. Po tym czasie należy zakończyć pieczenie.
- Można podawać z puree ziemniaczanym lub brązowym ryżem. Poza jabłkami można w naczyniu żaroodpornym ułożyć również gruszki i śliwki, które fantastycznie sprawdzą się jako dodatek do tego dania.