Naleśniki bez mąki pszennej? Sprawdź, czym ją zastąpić

Znane i uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych naleśniki to danie wyjątkowo łatwe i szybkie do przygotowania. Można je jeść same i z dodatkami, na słono lub słodko, podgrzewać, podsmażać, zapiekać… Właśnie ta ogromna ilość możliwości przyrządzania sprawia, że naleśniki są tak popularne. Ale czy da się je przygotować bez użycia mąki pszennej, która przecież jest podstawą ciasta naleśnikowego?

Najlepsze zamienniki mąki pszennej

Mąka pszenna często jest podstawowym składnikiem różnorodnego pieczywa, ciast i makaronów. A to wszystko przez znajdujący się w niej gluten, który sprawia, że ciasta są elastyczne i ciągliwe. Osoby, które nie mogą spożywać glutenu, muszą szukać odpowiednich zamienników do potraw mącznych. A więc czym zastąpić mąkę pszenną?

Świetnymi zamiennikami mąki pszennej będą np.: arachidowa, kokosowa, gryczana, jaglana, kukurydziana, migdałowa, ryżowa oraz owsiana. Warto pamiętać jednak, że każda mąka ma inne właściwości, dlatego przed przygotowaniem posiłku dobrze skorzystać ze sprawdzonego przepisu i przestrzegać podanych w nim proporcji. Ponadto dobrze wiedzieć, że mąki z orzechów (kokosowa, migdałowa i arachidowa) mogą znacznie wpływać na smak oraz wygląd potrawy.

Doskonałe naleśniki z mąki kukurydzianej

Do przygotowania tych pysznych naleśników potrzebujesz: 3 jajka, 4 łyżek cukru, cukru wanilinowego, pół łyżeczki spulchniacza (np. Proszek do pieczenia WINIARY), 2 szklanek mąki kukurydzianej, po pół szklanki mleka i wody gazowanej oraz łyżki oleju. A jak zrobić ciasto na naleśniki bez grudek? Wystarczy wszystkie składniki porządnie zblendować, pamiętając, by dodawać je w odpowiedniej kolejności – najlepiej zacząć od płynnych i cukrów, a później dodać te sypkie.

Najpierw więc do wysokiej miski wbij jajka. Zacznij je miksować, dodając powoli najpierw cukry, a później resztę składników. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, możesz wlać odrobinę wody albo mleka. Zmiksowane ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie i lejące. Następnie na teflonowej patelni dobrze rozgrzej odrobinę oleju i smaż cienkie placki na rumiano z dwóch stron. Gotowe przekładaj na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami np. kremem czekoladowym, owocami, marmoladą lub serem.

Przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej doskonale nadaje się także do przygotowania potrawy na ostro, z tą tylko różnicą, że do ciasta nie dodajemy cukrów. Jeśli chcesz zrobić fantastyczne w smaku naleśniki z farszem, przygotuj: duży filet z kurczaka, sałatę strzępiastą, czerwoną paprykę, małą puszkę czerwonej fasoli, cebulę, pomidory całe w puszce oraz sól i biały pieprz do przyprawienia. Najpierw obsmaż na patelni grillowej pokrojone w kostkę filety. Następnie odsącz pomidory i fasolę oraz drobno posiekaj cebulę. Czerwoną paprykę najlepiej pokrój w wąskie paseczki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i przypraw do smaku. Na każdy świeżo upieczony naleśnik nakładaj kilka łyżek mięsno-warzywnego farszu, po czym składaj je na pół. Danie podawaj polane jogurtem naturalnym i sosem z chili. Możesz je też posypać odrobiną utartego sera żółtego.

Oryginalny naleśnik z płatków owsianych

Pysznym i bardzo zdrowym rozwiązaniem na naleśniki bez mąki jest przygotowanie ich z płatków owsianych. Do garnka wsyp szklankę płatków, dodaj opakowanie cukru wanilinowego, szklankę mleka, 2 jajka, mały kubek jogurtu naturalnego oraz łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki mieszaj trzepaczką lub dużą łyżką, dopóki się nie połączą. Smaż podobnie jak zwyczajne naleśniki, czyli na niewielkiej ilości oleju. Naleśniki owsiane najlepiej smakują posmarowane grubą warstwą waniliowego serka homogenizowanego oraz udekorowane plasterkami bananów lub kawałkami innych ulubionych owoców. Delikatnie chrupiące i pachnące wanilią na pewno będą smakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

 

Naleśniki bez mąki pszennej? Sprawdź, czym ją zastąpić
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here