Jaglany detoks? Sprawdź, czy to dieta dla Ciebie!

Jaglany detoks

Kasza jaglana to niezwykle wartościowy pod względem odżywczym produkt pełen węglowodanów, białka, błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Nic więc dziwnego, że określa się go mianem jednego z polskich superfoods. Niektórzy z nas od czasu do czasu mogą nawet rozważyć przeprowadzenie jaglanego detoksu!

Z tekstu dowiesz się:

  • jakie właściwości zdrowotne ma kasza jaglana,
  • na czym polega jaglany detoks i jakie są jego główne zasady,
  • co można przygotować z kaszy jaglanej.

Kasza to produkt, który otrzymuje się z częściowo lub całkowicie pozbawionych łusek i ewentualnie rozdrobnionych ziaren zbóż: gryki, jęczmienia, prosa, pszenicy oraz kukurydzy. Kasze są niezwykle istotnym elementem codziennej diety – stanowią znakomite źródło węglowodanów, błonnika, doskonale przyswajalnego białka, a także różnego rodzaju witamin oraz mikroelementów. Zawarte w kaszy węglowodany są trawione przez organizm powoli, co zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi. Obecne w kaszy witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, a witamina E jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Dla zachowania zdrowia niezbędne są także znajdujące się w kaszach cynk, miedź, mangan, żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Kasze bez wątpienia można więc zaliczyć do polskich superfoods.

Kasza jaglana – właściwości

Kasza jaglana jest pozyskiwana z prosa. Zawiera mnóstwo doskonale przyswajalnego białka, które jest podstawowym składnikiem budulcowym wszystkich komórek ludzkiego organizmu. Kasza jaglana jest bogatym źródłem błonnika, który odgrywa rolę pewnego rodzaju miotełki dla jelit. Oczyszcza je ze złogów pokarmowych, usprawniając funkcjonowanie całego układu pokarmowego oraz wspomagając odchudzanie. Kasza jaglana zawiera w sobie sporo lecytyny, która zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów, co redukuje ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zawartość krzemu korzystnie wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci, a żelaza i cynku ma wpływ m.in. na naturalny poziom odporności organizmu. Co ważne, kasza jaglana nie zawiera glutenu – może być więc spożywana przez osoby z nietolerancją tego składnika.

Jaglany detoks – na czym polega

Detoks jaglany to rodzaj diety oczyszczającej, która polega na włączeniu do codziennego jadłospisu dań zawierających kaszę jaglaną. Z reguły trwa ona 12 dni, choć można ją przedłużyć nawet do trzech tygodni. Jej efektem jest dogłębne oczyszczenie organizmu z toksyn i odkwaszenie go, poprawa pracy jelit, wspomożenie pracy układu odpornościowego oraz poprawa kondycji włosów, skóry i paznokci. Co do zasady jaglany detoks jest przeznaczony dla osób ogólnie zdrowych, choć przed jego przeprowadzeniem najlepiej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Taki sposób oczyszczania organizmu nie jest z całą pewnością wskazany dla diabetyków, ponieważ kasza jaglana odznacza się dość wysokim indeksem glikemicznym i szybko podnosi glikemię.

Główne zasady detoksu jaglanego:

  • Przez pierwsze dwa dni należy spożywać wyłącznie zupę z kaszą jaglaną.
  • W kolejnych dniach do jadłospisu wprowadza się warzywa i owoce, które oczywiście je się w towarzystwie kaszy jaglanej.
  • Każdy dzień diety należy zacząć od wypicia szklanki ciepłej wody – dopiero później można zjeść śniadanie.
  • Jaglany detoks powinien trwać 12 dni – po tym czasie stopniowo należy wracać do spożywania innych produktów: nabiału, ryb, mięsa, makaronów, pieczywa itp.

Dieta jaglana – przykładowe przepisy

Jaglanka z owocami

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • jabłko,
  • banan,
  • ziarna słonecznika,
  • sól, imbir, cynamon.

Przygotowanie:

zagotować trzy szklanki wody. Do wrzątku wsypać kaszę, słonecznik i przyprawy. Gotować aż kasza będzie miękka. Dodać do niej starte jabłko i pokrojonego w plastry banana. Tak przygotowaną kaszę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zupa z kaszą jaglaną

Składniki:

  • pietruszka,
  • 2 marchewki,
  • Seler,
  • 4 ziemniaki,
  • kawałek pora,
  • szklanka kaszy jaglanej,
  • sól, pieprz, kminek, ziele angielskie, liść laurowy.

Przygotowanie:

obrane i umyte warzywa pokroić w kostkę, wrzucić do garnka (oprócz ziemniaków). Wlać około 1,5 litra wody, dodać przyprawy, gotować około 15 minut. Kaszę uprażyć na suchej patelni, dodać do zupy. Wrzucić ziemniaki i gotować razem do miękkości ziemniaków. Zupę można przechowywać w lodówce przez 3 dni.

Źródła:

https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/kasza—–dobra-nasza

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/przepisy/136738,7-latwych-przepisow-na-zdrowe-lunche

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/przepisy/69843,krupnik-z-kaszy-jaglanej-przepis-bezglutenowy

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/przepisy/69834,kasza-jaglana-z-orzechami-i-jablkiem-przepis-bezglutenowy

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/132099,jeczmienna-jaglana-kuskus-bulgur-ktora-kasza-jest-najzdrowsza

https://zodr.pl/download/wydawnictwo/mr120_1.pdf

https://wylecz.to/diety/detoks-jaglany-jakie-sa-zasady-i-efekty-detoksu-kasza-jaglana/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj